Marit Røste har skrevet bok om å være tjukk. Og skammen hun har levd med hele livet.
-Det kom til et punkt da jeg bestemte meg for at jeg ikke lenger ville ha skammen i mitt liv. Jeg prøvde så hardt for å passe inn i samfunnsnormene, at jeg ikke fikk til å akseptere meg selv, forteller Marit Røste (36) til BY Larvik.
I kveld er hun i bokbad på Larvik bibliotek, og her vil hun fortelle mer om sine tanker og opplevelser som ble til boka «TJUKK. Føkk skammen!».
Selvbevisst og skamfull
Marit har vært tjukk hele livet. Og hun insisterer på å bruke ordet tjukk. Overvektig eller «har fedme» er diagnoser, mener hun.
-Jeg er frisk og i god form. Jeg er tjukk, sier hun bestemt.
I barndommen opplevde hun mobbing og trakassering – og det har fortsatt i voksenlivet.
-Forskjellen på barndom og voksenliv, er at da jeg var barn, følte jeg på bevegelsesglede. Jeg var aktiv uten å tenke på hvordan jeg tok meg ut. I voksen alder har jeg vært mer selvbevisst på hvordan jeg tar meg ut når jeg ønsker å trene eller gå turer. Skammen har murt meg inne, sier Marit Røste.
Til daglig er Marit skuespiller og manusforfatter, og hun flyttet tilbake til barndomsbyen Larvik fra Oslo for et par år siden for å være nær familien sin.
-Jeg kjenner på småby-roen, og har det fint her, sier hun.
Et liv på diett
«TJUKK. Føkk skammen!» kom ut i august i fjor, og har solgt helt ok.
-Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra folk som sier de kjenner seg igjen, men også fra folk som foreslår ulike dietter. Som om jeg ikke har prøvd alt – absolutt alt!
Marit forteller om et liv på evig diett og mange besøk hos ernæringsfysiologer, noe som – ifølge henne – bare bidrar til flere kilo og mer skam.
-For hver gang jeg har gått på diett og gått ned noen kilo, setter kroppen inn sparemodus. Når jeg så skal spise normalt igjen, legger jeg på meg alle kiloene pluss litt til, sier hun og forteller om et marerittopphold hun hadde på en slankeklinikk.
-I to måneder var jeg der, og det var ille. Triste omgivelser, ingen mulighet til å komme bort derfra og jeg følte meg som en fange, sier hun.
BMI og helseangst
Videre tar hun et oppgjør med BMI – Body Mass Index – som mange bruker for å bestemme om man er normal, under- eller overvektig.
-Det mange ikke vet, er at BMI ble laget for en spesiell type militære. Ikke for normale mennesker. Mennesker er unike, og BMI forteller ikke om du er en aktiv person med god helse, sier Marit.
For det går an å være ved god helse, selv om man er tjukk, ifølge Marit.
-Media har skremselsoppslag om alle følgesykdommene til overvekt. Det skaper helseangst hos mange, og er med på å bryte ned mentalt.
Pulsøkning ved aktivitet kan føles farlig, smerter kan oppfattes som tegn på noe alvorlig galt – selv om alt dette er normalt ved bevegelse.
-I tillegg kommer alle blikkene fra folk som ser deg når du går tur eller trener på helsestudio. Det er tøft å stå i, og gjør nok at mange kvier seg, sier Marit Røste.
Kroppspress i alle aldre
-Boka mi er en oppfordring til å slutte å slanke seg, og ta et oppgjør med skammen. Mennesker kommer i alle størrelser og fasonger, og det må bli slutt på kroppspresset.
-Du har et viktig budskap til kanskje spesielt unge jenter?
-Ja, men også voksne kvinner som konstant er på slankern og føler på kroppspress. Kroppspress er ikke spesielt for unge jenter, sier Marit.
Arrangementet starter kl. 19 onsdag 15. januar på Larvik bibliotek.