Kommunikasjonsleder Live Kleveland og politisk rådgiver Christian Danielsen i Dyrevernalliansen, leder for the sosiale teamet i eierskapsavdelingen, Caroline Eriksen i Norges Bank Investment Management og graduate Sine Schei. Foto: Oda Frøysaker

Gjennombrudd: Oljefondet stiller krav til dyrevelferd

Oljefondet forventer nå at selskapene de investerer i følger internasjonale retningslinjer for dyrevelferd. Dette er et viktig gjennombrudd, og Dyrevernalliansen ser det som et stort skritt i riktig retning.

-Et stort gjennombrudd, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Dyrevelferd i samsvar med Verdens dyrehelseorganisasjon

– Vi oppdaterer jevnlig våre forventninger til selskaper knyttet til bærekraft og selskapsstyring, og vi har nylig inkludert dyrevelferd i forventningene om forbruksinteresser. Dette gjenspeiler utviklingen i internasjonale standarder og regulatoriske endringer, og vi mener at selskaper bør inkludere respekt for dyrevelferd i sine retningslinjer og systemer, på linje med det som beskrives i World Organisation for Animal Health Terrestrial Code, sier Caroline Eriksen, leder for det sosiale teamet i eierskapsavdelingen i Norges Bank Investment Management.

Som en av verdens største investorer i matindustrien har Oljefondet stor påvirkningskraft. De investerer i selskaper over hele verden og har en sterk stemme i generalforsamlinger. Fordi Oljefondet er en så sentral aktør, følges deres praksis nøye av investorer globalt.

– Vi har arbeidet i flere år for at Oljefondet skal ta hensyn til dyrevelferd. Det er en flott start at Oljefondet inntar en slik forventning, sier Kleveland.

Forventning til dyrevelferd i selskaper internasjonalt

– Som eier i nesten 9000 selskaper verden over, er eierskapsarbeidet viktig for å støtte opp om langsiktig avkastning og redusere risiko knyttet til investeringene. Våre forventninger er rettet mot selskapenes styrer og danner grunnlaget for eierskapsdialogen. Vi vil nå ta opp dyrevelferd i denne dialogen der det er relevant for selskapenes virksomhet og risikoeksponering. Som minoritetsaksjonær med et langsiktig perspektiv, ønsker vi å påvirke selskaper over tid, sier Eriksen.

Norges Bank Investment Management skriver dette om dyrevelferd:

“For å forhindre og redusere forutsigbare negative konsekvenser av bruk, misbruk og overbruk, bør selskaper: (…) Integrere respekt for dyrevelferdsstandarder, slik som de i World Organization for Animal Health (WOAH) Terrestrial Code, i sine retningslinjer og praksis.” (Norges Bank Investment Management, Forbrukerinteresser).

Dyrevernalliansen applauderer tiltaket

Dyrevernalliansen roser Norges Bank Investment Management for å følge OECDs anbefalinger fra 2023, som slår fast at alle bedrifter bør kartlegge dyrevelferden i sin verdikjede og stille krav i samsvar med retningslinjene fra World Organisation for Animal Health.

–  Dyrevernalliansen oppfordrer Oljefondet til å utvikle mer spesifikke og omfattende forventninger til dyrevelferd i tiden fremover. Vi ser frem til å bidra med ekspertise slik at Oljefondet kan fortsette sin utvikling, sier Kleveland.

Våre siste saker her:

Larvik, Tønsberg og Berger leder norsk designinvasjon i København
Jensen Beds i Berger og Lundhs fra Larvik skal friste danske og internasjonale...
Mat
Disse grønnsakene får TikTok til å koke
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner...
Antall medlemmer i norsk idrett fortsetter å øke
Foreløpige tall fra samordnet rapportering viser at både antall medlemskap og...
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *